Parhaat viinitapahtumat, -tastingit ja -baarit Helsingissä

*Pääsylippu Viini&Ruoka -tapahtumaan saatu Messukeskukselta
**Viinimaistiaiset saatu ja nautittu vastuullisesti

Helsinki ei ole mikään maailman viinipääkaupunki, mutta kyllä meilläkin osataan, jos vain viitsii etsiä. Päätinkin koota muiden viininystävien iloksi omia kokemuksiani ja suosituksia viinitapahtumista, -tastingeista sekä parhaista viinibaareista kotikaupungissani.

Helsingin viinitapahtumat

Grand Champagne järjestetään keväisin Vanhalla Ylioppilastalolla. Viimeksi osallistuimme mielenkiintoiseen Taittingerin Magnum Battle-tastingiin, jossa vertailtiin, kuinka pullon koko vaikuttaa viinin kehittymiseen.

Grand Vin puolestaan järjestetään syksyisin. Siellä nimensä mukaisesti on muutakin tarjontaa kuin kuplia. Pflüger – biodymanic terroir wines from Pfalz -Master Classissa tutustuimme ystäväni kanssa lähemmin biodynaamiseen viljelyyn ja sitä kautta Alexander Pflügerin johdolla tämän verrattain pienen tuottajan saksalaisiin viineihin.

Helsingin parhaat viinitapahtumat Grand Champagne Helsinki Charles Heidsieck

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Viini&Ruoka -messut* puolestaan on viinitapahtumien klassikko. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Kymmenen vuoden kokemuksella suosittelen kuitenkin, jos suinkin mahdollista, suuntaamaan messuille jo heti torstaina. Silloin kaikkia viinejä on vielä jäljellä ja on aikaa jutella asiantuntijoiden kanssa. Ainakin tänä vuonna lauantaina meininki on kuin festareilla ja samppanjabaaristakin oli samppanja loppu.

Suosittelen myös pohtimaan, onko paikalle välttämätöntä tulla jälkeläisten kanssa, etenkin lauantaina iltapäivästä. Vaikka messutila on suuri, on siellä aika ahdasta lastenrattaiden ja nousuhumalaisten viininmaistelijoiden törmätessä toisiinsa.

On toki hyvin keskieurooppalaista tulla koko perheen voimin Viini&ruoka -tapahtumaan ja se on luonnollisesti kaikkien oikeus. Kuitenkin henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lauantai-ilta, viinimessut ja vauva eivät sovi samaan lauseeseen. Vaikka sinä osaisit  nauttia ruoasta ja viinistä sivistyneesti, on siellä kuitenkin aina heitä, jotka ovat maistelleet muutaman Ripasson liikaa.

Lisäksi messujen metelitaso on itse asiassa aika korkea. Mielestäni se on vähän turvaton ympäristö pienelle lapselle, enkä näe syytä, miksi isommatkaan muksut siellä viihtyisivät.

Tastingit

Viinitastingeja järjestetään ympäri kaupunkia. Esimerkiksi töölöläinen bistro, Ravintola Carelia, jolla on muuten oma viinikellari, järjestää kuukausittain kohtalaisen edullisia tastingeja. Niissä on aina myös paritettu viinille jokin mainio pääruoka. Illan aikana maistellaan neljästä seitsemään viiniä ja tastingin hinta määräytyy maisteltavien mukaan. Itseäni kiinnostaa ainakin sattumoisin juuri syntymäpäivänäni joulukuussa järjestettävä samppanjatasting.

Viiniposti puolestaan lähettää kuukausittain informatiivisen uutiskirjeen, josta saat tietoa heidän järjestämistään tastingeista sekä kauden viineistä. Kannattaa kuitenkin seurata sähköistä postia ahkerasti, koska tapahtumat varataan täyteen todella nopeasti. Itse olisin esimerkiksi halunnut osallistua suosittuun jouluviinitastingiin, mutta se oli heti varattu täyteen. Viiniposti järjestää myös erilaisia viinimatkoja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
**Lasissa oleva viini saatu Viinipostilta

Parhaat viinibaarit Helsingissä

VinVin on mielestäni kiistatta Helsingin paras viinibaari. Se sijaitsee aivan keskustassa Hotelli Tornin kupeessa. Lista koostuu lähinnä pienten talojen orgaanisista viineistä. Siellä on maanantaista torstaihin klo 16-19 tarjolla myös Aperitivo, pientä purtavaa ja viiniä after work -hengessä.

Sofia Wine on myös todella kiva miljöö ja sielläkin järjestetään toisinaan erilaisia tastingeja. Kannattaa tilata myös Sofian uutiskirje, josta saat ensimmäisenä tiedon näistä tapahtumista.

Lue myös: Sofia Future Farm -etätyökeidas Helsingin kauneimmassa korttelissa

Groteskissa on myös erinomainen viinilista, vaikka paikka mielletäänkin usein enemmän ruokaravintolaksi ja drinkkibaariksi.

Käymisen arvoinen on myös Gohan Wine Bar, josta saa myös erinomaista ruokaa. Suosittelen pöytävarausta, koska tila on pieni ja erittäin suosittu. Annokset ovat myös pieniä ja erittäin suosittuja, joten niitä kannattaa tilata useampi tai vaikka koko lista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihmettelevien sommelierien popup-viinibaari

Villinä korttina haluan tässä yhteydessä ehdottomasti mainita Wondering Sommelier -kollektiivin. Se tuo popup-viinibaarin toisinaan Kallioon, Studio 9:n tiloihin. Ensimmäisessä popupissa oli aiheena viinien ihmettely tarinoiden kautta ja tänä viikonloppuna koko lista on koottu pelkästään Chardonnay -rypäleen ympärille. Toinen vaikuttaja tapahtuman taustalla, ravintola Savoyssä nykyään sommelièrenä toimiva ystäväni Laura Koskenkari kertoo tämän viikonlopun popupista seuraavaa:

”Jokainen pop up -baari on oma tutkielmansa erinäisistä viini-ilmiöistä ja aiheista. Yksikään baari ei ole samanlainen ja tarkoitus on kokeilla erilaisia tapoja lähestyä aihetta viini. Chardonnay popup -baari sai ideansa itse asiassa jo kaksi vuotta sitten, kun pohdimme Laura Holmes Haddadin Anything but Chardonnay -kirjasta alkanutta ilmiötä ja miten se ymmärretään ja kuinka se ohjaa viinivalintoja. Halusimme lähteä haastamaan tätä ilmiötä ja näyttää chardonnayn monimuotoisuuden.”

Wondering Sommelier, Studio 9, Hämeentie 55, Helsinki
Lauantai 16-22
Sunnuntai 15-22

Lisätietoa tapahtuman Facebook -sivuilla.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: