Minkälainen äiti minä haluan olla?

Selasin vanhoja valokuvia ja törmäsin näihin, joissa tyttäreni on noin puolivuotias. Aloin pohtia omaa vanhemmuuttani. Minkälainen äiti minä haluan olla? Olenko sellainen jo?

Rahan arvo on mielestäni tärkeää opettaa jo pienestä pitäen. Se ei kasva puussa. Jos haluaa jotain, sen eteen pitää nähdä vaivaa.

Luonnon kunnioitus on ihan ehdottoman tärkeää. Haluan viettää tytön kanssa aikaa luonnossa näyttäen, miten arvokas se on. Tähän liittyy myös vastuullisen kuluttamisen sekä kierrättämisen opettaminen.

Jo melko pienen lapsen voi osallistaa kotitöihin. Tällä hetkellä kaksivuotias osaa kerätä omat lelunsa leikin jälkeen (jos asiasta vähän muistuttaa). Hän auttaa reippaasti pyykkien laitossa sekä siinä jo mainitussa kierrätyksessä.

Itsenäisyyttä ja ahkeruutta haluan opettaa lapselleni oman esimerkkini kautta. Tahdon näyttää, että tytöistäkin voi olla mihin vain, jos tekee kovasti töitä sen eteen.

Tästä olen jo monesti maininnut, mutta toivon hartaasti, että saisimme järjestettyä mahdollisuuden asua ulkomailla ennen kuin tytär menee kouluun. Uskon, että se tekisi hyvää meille perheenä, avartaisi maailmankuvaa ja sitten koti-Suomeakin osaisi arvostaa taas eri tavalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haluan voida tarjota jälkikasvulleni mahdollisuuden harrastaa, mutta en halua pakottaa mihinkään. Esimerkiksi tällä hetkellä hän on hyvin kiinnostunut tanssimisesta ja musiikista.

Toivoisin pystyväni kasvattamaan tyttärestäni niin vahvan, että hän uskaltaisi olla se, joka rohkenee mennä kiusatun ja kiusaajan väliin. Minä en koskaan ollut niin vahva lapsena. Näin jälkikäteen se harmittaa.

Meillä myös luetaan paljon. Tutkimusten mukaan koulutustaso ja vanhempien lukutottumukset periytyvät lapsille. Jos vanhemmat lukevat ahkerasti ja kirjoja on käden ulottuvilla, on todennäköisempää, että myös jälkeläinen hakeutuu lukuharrastuksen pariin.

Lähde:

Tilastokeskus-vanhempien koulutus vaikuttaa lasten valintoihin

Lukukeskus-5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Lue myös: Miksi on tärkeää lukea?

 

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: