Rusinat eivät ole saatanasta seuraava ja muita vinkkejä kakaroiden kanssa matkaamiseen

Minulla on, ainakin toistaiseksi, vain yksi jälkeläinen. Niinpä nämä ajatukseni saattavat joidenkin suurperheen vanhempien korvaan kuulostaa naiiveilta ja typeriltä. Siitä huolimatta aion nyt jakaa vinkkejä lasten kanssa reissaamiseen.

Tätä varten olen kerännyt aineistoa lähipiirini mutseilta sekä tehnyt havaintoja itse erilaisissa härveleissä. Olen toki myös työskennellyt matkailualalla vuosia, joten sitäkin kautta on kertynyt näkemystä asiaan.

Paljastan kirjoituksessa paitsi juna- lento- ja autoiluvinkit, myös muutaman kaikkiin liikennevälineisiin sopivan niksin. Käsittelen lähinnä taaperoiden ja leikki-ikäisten kanssa matkaamista. Täsmävinkkejäni reissaamiseen vauvan kanssa löydät  täältä: Lentäminen vauvan kanssa

Junamatkat

 1. Varaa paikka leikkivaunusta, jos mahdollista. Tämä on tärkeää kahdesta syystä: Ensinnäkin, on sinulle mukavampaa, jos oma tukikohta sekä leikkipaikka ovat lähekkäin. Toisekseen on hyvä keskittää vanhempien tuskainen kärsimys lasten riemu yhteen vaunuun. Muualla junassa joku haluaa ehkä tehdä töitä tai lukea kirjaa ihan kaikessa rauhassa.
 2. Hyödynnä ravintolavaunu ohjelmanumerona. Junamatka vaikkapa Iisalmeen kestää yleensä viitisen tuntia vaihtoineen. Normaalisti ensimmäisen tunnin aikana eväät on syöty, leikkipaikalla leikitty, piirretyt katsottu, muistipelit pelattu ja värityskirjaakin väritetty, eikä ole enää mitään tekemistä. Sen vuoksi on hyvä tehdä ravintolavaunussa käymisestä iso ohjelmanumero. Siinä saa vierähtämään helposti kolme varttia.
 3. Jos et tarvitse rattaita matkan aikana, taita ne pieneen tilaan. Kokemukseni mukaan junassa ei koskaan ole tarpeeksi tilaa vaunuille, joten ajatellaan muita ja säästetään ne paikat sellaisille, joiden lapsi vielä oikeasti viihtyy niissä rattaissa.

Pro tip: Jos et ole sosiaalista sorttia vanhempana ja halua keskustella junan leikkipaikalla muiden äityleiden ja iskälöiden kanssa välikausivaatteista tai nukkumisjärjestelyistä, ota isot kuulokkeet mukaan ja ole kuuntelevinasi musiikkia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lentomatkat

 1. Varaa istumapaikkapaikka etukäteen. Monissakaan lentoyhtiöissä ei saa enää valita penkkiä itse, jos ei ole tästä erikseen maksanut. Pulita nyt hyvä ihminen se muutama kymppi! Muuten saattaa käydä niin, että äiti sekä vauva istuvat koneen takaosassa ja isä taaperoineen etuosassa. On paljon lystikkäämpää ihan kaikkien kannalta, jos pääsee vierekkäisille paikoille.
 2. Tarpeellisimmat roinat käden ulottuville istuimen alle. Pienokaisen edessä olevan penkin alle voi surutta sulloa niin paljon rojua kuin sinne mahtuu. Ne eivät siellä kenenkään koipia häiritse. On muutenkin hyvä idea ottaa lähettyville sellaiset hyödykkeet, joita useimmin tarvitsee, jos vaikka turbulenssin vuoksi ollaan vöissä, eikä matkatavarahyllyjen avaaminen ole turvallista.
 3. Turvallisuus ennen kaikkea. Tätä en voi vanhana lentoemäntänä painottaa koskaan liikaa. Kenenkään nukkumapaikka ei ole koneen lattialla tai leikkipaikka takakeittiössä. Käytävä ei ole temppurata eikä penkki pomppulinna. Taaperon kävelyharjoitukset ja konttausmaratonit voivat varmasti odottaa hetken, eikä miehistön työskentelytiloja tarvitse käyttää siihen tarkoitukseen lainkaan. Vaikka se vanhempien mielestä onkin välttämätöntä ja söpöä, ei se ole turvallista.

Pro tip: Silloin kun turvavyön merkkivalo palaa, istutaan vöihin köytettynä ilman vastaväitteitä ihan koko perheen voimin. Kuitenkin vessahommat hoidetaan vessassa. Joten jos muksusi vasta opettelee potalle, on hyvä idea laittaa vielä vaippa tämän yhden lentomatkan ajaksi sen sijaan, että otat potan mukaan ja käytät sitä siellä keskellä matkustamoa juuri kun ollaan lähdössä ilmaan. Se vaippa vaihdetaan sitten koneen saniteettitiloissa kun se on turvallista.

Pitkät automatkat

 1. Varaa aikaa ainakin 20% enemmän kuin normaalisti. Jatka lukemista niin selviää, miksi.
 2. Hyödynnä huoltoasemien leikkipaikat. Kun lapsi saa riehua vaikka parisenkymmentä minuuttia kiipeilytelineessä, hän jaksaa taas hetken istua köytettynä penkkiinsä. Tässä on vielä sekin hyvä puoli, että jos napero leikkii tovin itsekseen, sinä saat ehkä mahdollisuuden haukata jotain matkaevästä kaikessa rauhassa.
 3. Panosta nukkumismukavuuteen, jos sinulla on autossa helposti nukahtava lapsi. Kunnon niskatyyny on paikallaan!

Pro tip: Älä matkusta jälkikasvun kanssa pitkiä automatkoja kahdestaan, jos ei ole aivan pakko. Valitse juna. Mikäli kuitenkin joudut matkaamaan autolla, suosi noin sadan pysähdyksen taktiikkaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yleismaailmalliset vinkit lasten kanssa matkaamiseen

 1. Rutiinit romukoppaan. Vaikka kotona ruutuaika olisi hyvinkin rajoitettu, nukkuma-ajat minuutintarkkoja ja rusinat saatanasta seuraava, on reissun päällä ihan sama kunhan pysyy hetken paikoillaan tyytyväisenä. Tenava ei mene rikki, jos yhdet päiväunet torkkuu eri aikaan kuin normaalisti, tuijottaa kerran kolme tuntia Pipsa Possua pädiltä tai syö joskus lounaaksi maissinaksuja, viinirypäleitä ja korvapuustin. Muista kuitenkin kuulokkeet. Vaikka Pipsa Possu ystävineen on ihan paras eikä yhtään ärsyttävä, ei kanssamatkustajien tarvitse kärsiä hänen kimittävästä äänestään, eikö? Jos kuljet omalla autolla tai yksityiskoneella niin sitten voit luukuttaa lastenlauluja täysillä. Kaikin mokomin.
 2. Älä edes kuvittele itse nauttivasi matkanteosta. On turhaa haaveilla vekaroiden kanssa reissatessa syövänsä ruokansa lämpimänä tai lukevansa lehtiä. Kerran matkustaessani tytön kanssa kaksin junalla kuvittelin tekeväni samalla tehokkaana vähän työjuttuja. Jälkikäteen naurattaa pelkkä ajatuskin. Varaudu siis siihen, että sinun matkasi ainoa tarkoitus ja päämäärä on jälkeläisesi viihdyttäminen lain ja turvallisuuden sallimissa rajoissa.
 3. Varaudu pahimpaan. On varma juttu, että oksuäksidentit ja selkäkakat tapahtuu reissun päällä. Ota siis vaihtovaatteita mukaan. Myös itsellesi. Ja eväitä. Paljon eväitä. Etenkin lentokoneeseen, jossa on usein todella rajallinen valikoima.

 

Ennakoi, keskustele, pohdi

Reissuista voi hyvin jo pitkän aikaa etukäteen keskustella pienenkin lapsen kanssa ja kertoa, mitä tapahtuu tai tehdään esimerkiksi lentoasemalla sekä kuinka pitää sitten istua kiltisti paikoillaan.

Tämmöinen aivopesu on toiminut ainakin oman kaksivuotiaani kohdalla loistavasti! Etenkin kun olen lisännyt yhteyteen bonuksena jonkun palkinnon.

Esimerkiksi: ”Sitten kun joulupukki tulee, Helvi antaa tutin reippaasti joulupukille ja joulupukki vie sen vauvatontuille. Sitten Helvi saa lahjoja.” tai ”Sitten kun äiti ja isi menee naimisiin, Helvi istuu kirkossa kiltisti mummin kanssa niin sitten saa kakkua.”

Tyttäreni ollessa sen ikäinen, että hän ei ollut enää paikallaan möllöttävä vauva, mutta ei vielä ymmärtänyt uhkailun ja lahjonnan konseptia, jätettiin pitkät lentomatkat suosiolla väliin hermoja säästääksemme. Sen sijaan matkustettiin esimerkiksi laivalla Ahvenanmaalle kesälomalla.

Toimii kuin junan vessa.

2 thoughts on “Rusinat eivät ole saatanasta seuraava ja muita vinkkejä kakaroiden kanssa matkaamiseen

Add yours

 1. Tuohon lentokoneessa kävelyyn/konttailuun vain sellainen huomio, että kyllä ihan aikuisellekin lentomatkustajalle suositellaan kerran tunnissa pieni jaloittelu koneen ympäri.

  Meille tästä tuli lisäleikki koneeseen. Laitoimme kännykkään pimputuksen tunnin välein ja silloin taapero ja isi kävelivät kierroksen koneen ympäri ja sitten taas takaisin omalle paikalle. (tietenkin vain silloin kun turvavyövalo ei ollut päällä).

  Me olemme lentäneet lasten kanssa (nyt 6 ja 9 vuotta) noin puolen vuoden välein pitkiäkin lentomatkoja ilman ongelmia.

  Pitkillä automatkoilla kannattaa pitää ennemmin pitkä tauko kuin useita taukoja. Me ollaan ajettu lappiin niin, että ollaan pidetty 2 kolmen tunnin taukoa. Tauko 1 sisäleikkipuistossa jossa myös syötiin ja tauko 2 kylpylässä, jossa uitiin ja syötiin.

  1. Moi Ellu!

   Kiitos hyvästä kommentista.

   Olet oikeassa, että jaloittelu on suositeltavaa pitkillä lennoilla terveyssyistä. Itsellä tuo tulee hoidettua melko luontevasti vessataukojen yhteydessä, lennoilla kun tulee paljon juotua vettä niin ikään terveyssyistä.

   Tarkoitin tässä kirjoituksessa kuitenkin enemmänkin sellaista turhanpäiväistä kuotoilua ja norkoilua käytävällä kuin pientä kävelykierrosta. Esimerkkinä kerran matkustamohenkilökunnan ollessa kärryjen kanssa matkustamossa, oli joku mennyt lapsensa kanssa sillä välin takakeittiöön rakentamaan legopalikoista tornia…

   Tuo pitkien automatkojen pitkien pysähdysten vinkkisi oli myös erinomainen ja aion ehdottomasti ottaa sen käyttöön seuraavilla reissuilla! Veikkaanpa, että noiden aktiviteettien jälkeen takapenkillä uni maistui?

   -Riina

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: