Zero Waste -syyskuu -minun lupaukseni

Tiesitkö, että nyt syyskuussa vietetään Zero Waste -kuukautta. Osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla hamppuvaatteisiin pukeutuva hippi, joka ei käy suihkussa lainkaan. Sinun ei tarvitse myöskään olla roskisryykkari, ellet halua (roskalavat on tosi jees!) eikä edes lopettaa meikkaamista. Näin muutamia nollahukkaan liitettyjä stereotypioita mainitakseni. Zero Waste -elämän voi aloittaa ihan pienistä askelista.

Zero Waste syyskuusta kerrotaan Facebookin tapahtumassa seuraavaa:

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty Zero Waste Syyskuu haastaa sinut kokeilemaan, miten oman kotitalouden jätemäärää voisi vähentää.

Monesti myös nollahukaksi kutsuttu zero waste tarkoittaa ajattelua, joka ohjaa tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä ja tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävämpää elämäntapaa. Zero wasten lähtökohtana on niin kutsuttu viiden K:n ohje, jonka avulla omaa kulutusta ja arjessa syntyviä jätteitä on tarkoitus tarkastella. Viisi K:ta ovat kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi.

Tällä hetkellä me suomalaiset kulutamme luonnonvaroja 3,8 maapallon edestä. Siirtyminen harkittuun ja kestävään kulutukseen on mainio tapa rauhoittaa omaa arkea ja säästää rahaa. Kun ostaa vähemmän, arvostaa tavaroitaan enemmän ja niistä pitää paremmin huolta. Me jokainen voimme tehdä ympäristölle hyviä valintoja arjessamme joka päivä.

Haastekuukausi rakentuu zero wasten viiden K:n ympärille:
2.-8.9. Kieltäydy-viikko
9.-15.9. Karsi-viikko
16.-22.9. Käytä uudelleen -viikko
23.-29.9. Kierrätä ja kompostoi -viikko

 

Processed with VSCO with ku8 preset
Zero Waste -syyskuun hengessä vinkki pyykkäykseen: kokeile pyykkietikkaa huuhteluaineen sijaan, sitä voi tehdä myös helposti itse ja korvaa osa pesuaineesta ruokasoodalla!

Minun omat pienet lupaukseni nollahukka-syyskuulle ovat seuraavanlaisia:

Kieltäydy: Kieltäydyn turhasta kertakäyttöisyydestä myös töissä. Kannan mukana kestokahvikuppia, omaa vesipulloa ja aterimia kannustaen muita omalla esimerkilläni tekemään samoin. (Näin olen jo toiminut tällä viikolla ja jatkan tätä myös jatkossa.)

Karsi: Käyn läpi sähköpostini uutiskirjeiden tilaukset ja karsin peruen turhat.

Käytä uudelleen: Vien suutarille rikki menneet kengät, jotta voin käyttää niitä uudelleen. En osta uutta mekkoa ystävän häihin tai ystäväpariskunnan 10v -hääpäiväjuhlaan, vaan käytän kaapista löytyviä kolttuja.

Kierrätä ja kompostoi: Käyn jälleen sekä oman että tyttären vaatekaapin läpi ja vien autotallissa odottavat edellisenkin karsimisen tulokset kirpputorille ja kierrätykseen.

Jos aihe kiinnostaa, voin suositella Otso Sillanaukeen kompostoituvaa teosta Zero Waste -jäähyväiset jätteille! Alla olevasta kuvasta voit myös napata omat lupauksesi kuukaudelle.

IMG_20190901_130342

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: