Mikä on parasta lentoemännän työssä vol.2

Kolme vuotta sitten paljastin, mikä mielestäni on kaikkein kivointa matkustamohenkilökunnan työssä ja lopputulos silloin oli pitkällisen pohdinnan jälkeen hotellitohvelit. Nyt kun minulle on taas kertynyt hieman lentotunteja, ajattelin jälleen listata mukavimpia juttuja tässä duunissa ja toisaalta myös niitä vaikeampia asioita.

  1. Kollegat on ehdottomasti paras asia tässä työssä. Luonnollisesti kaikkiin työyhteisöihin varmasti mahtuu muutama mätä muna henkilö, jonka kanssa kemiat ei ihan kohtaa, mutta pääsääntöisesti työkaverit on lentotyön suola. Mielestäni alalle hakeutuu samanhenkistä porukkaa siitä huolimatta, että miehistössä saattaa olla sairaanhoitaja, restonomi, oikeustieteen maisteri ja verotarkastaja.
  2. Lait ja sopimukset. Kun tässä on ikää ja työkokemusta kertynyt muiltakin aloilta, osaan arvostaa todella paljon sitä, että on olemassa työehtosopimus ja tarkkaan säädetyt lait, joita myös noudatetaan. Ylitöitä ei pääse kertymään, kipeänä ei missään nimessä tehdä hommia ja palkkaus perustuu taulukkoon sekä lentokokemukseen eikä esimerkiksi sukupuoleen tai pärstäkertoimeen.
  3. Stressittömyys. On ihanaa, että töitä ei tarvitse kantaa kotiin ja vaikka työsähköposti sekä työasioihin liittyvät some-ryhmän pauhaavat aamusta iltaan myös vapaapäivinä, se ei haittaa tai aiheuta unettomia öitä.

Verrattuna charter -yhtiöön, parasta tässä reittilentopuuhassa on, että pääsee useimmiten kotiin nukkumaan. Ennen yöpyvät olivat mielestäni parasta ikinä, mutta nyt äitinä arvostan omaa sänkyä ja perheen kanssa vietettyä aikaa enemmän. Tietenkin joskus on mukavaa päästä hotelliin nukkumaan, sehän tuntuu ihan lomalta.

Haastavinta tässä hommassa on epäsäännöllisyys: välillä pitää herätä ani varhain aamulla ja toisinaan valvoa myöhään tai koko yö. Monissa yhtiöissä myös aikaerorasitus on todellinen riesa. Sitten on tietenkin juhlapyhät, jotka vietetään kärryä lykkien tai päivystäen, mutta se ei minua oikeastaan haittaa. Toki myös kun yhden päivän aikana saattaa tavata noin 700 matkustajaa, voi toisinaan syntyä kinkkisiä tilanteita. Useimmiten niistä selvitään kuitenkin sujuvasti, eivätkä vaativatkaan kohtaamiset jää vaivaamaan. Koen, että ravintola-alalla sekä etenkin matkaoppaana työskentelystä on ollut paljon hyötyä myös lentohommissa. Hieman ongelmallisena olen myös nähnyt henkilökohtaisen ilmastoahdistukseni. Kuitenkin suorat lennot, hyvä täyttöaste ja uusi kalusto on matkustajalle ekologisempi valinta. Sitä paitsi jokaisen ihmisen hiilijalanjälki koostuu monesta muustakin asiasta kuin työnteosta, joten olen tehnyt rauhan itseni kanssa asian tiimoilta.

PS. Jos haluatte seurata lentotyötä ja vapaa-aikaani, päivittelen Instagramia kohtalaisen usein @sarkasmiajashampanjaa

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: