Suorittaja, tunnetko sinä lukkosi?

Olen viimeisen puolen vuoden aikana pohtinut paljon sitä, mikä elämässä on oikeastaan tärkeää. Olen miettinyt omaa jaksamistani ja sitä, miksi minun on ollut niin vaikeaa priorisoida asioita. Olen puntaroinut omia tavoitteitani sekä asettamiani aikatauluja. Olen pohtinut, miksi minun on niin vaikeaa elää hetkessä ja nauttia olostani.

Luin teoksen Tunne lukkosi erään ystäväni suosituksesta. Teos oli mielenkiintoinen.  Kirjan myötä oivalsin, että en olekaan perustavanlaatuisesti aivan kamala ihminen, vaan tietyt käyttäytymismallit esimerkiksi riitatilanteessa juontavat juurensa lapsuudessa syntyneisiin tunnelukkoihin, joita onneksi voi työstää.

Ennen kuin tarttuu opukseen, kannattaa tehdä tunnelukkotesti osoitteessa tunnelukkosi.fi

Minun tulokseni olivat seuraavanlaiset.

 • Vaativuus:erittäin vahva
 • Ulkopuolisuus:erittäin vahva
 • Epäonnistuminen:erittäin vahva
 • Hyväksynnän haku:erittäin vahva
 • Suojattomuus:erittäin vahva
 • Riittämätön itsekontrolli:erittäin vahva
 • Oikeutus: vahva
 • Pessimistisyys: vahva
 • Vajavuus: vahva
 • Emotionaalinen estyneisyys: vahva
 • Rankaisevuus: vahva
 • Alistuminen: vahva
 • Tunnevaje: keskivahva
 • Kaltoin kohtelu: keskivahva
 • Uhrautuminen: keskivahva
 • Hylkääminen: keskivahva
 • Riippuvuus: keskivahva
 • Kietoutuneisuus: ei tunnelukkoaProcessed with VSCO with ku8 preset

  Alla lyhyesti kaikkein vahvimpien tunnelukkojeni kuvauksia:

  Vaativuus: ”Olet vaativa ja ankara itseäsi kohtaan. Sinusta tuntuu, että sinun on koko ajan tehtävä jotain, oltava tehokas, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Saatat olla pikkutarkka, perfektionisti tai työnarkomaani, joka hamuaa asemaa, valtaa, rikkautta tai kauneutta.”

  Ulkopuolisuus: ”Tunnet usein ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa ja siksi välttelet niitä. Koet olevasi erilainen, etkä siksi sovi joukkoon. Uusien ihmisten kanssa tunnet olosi epämukavaksi ja hermostuneeksi, etkä oikein tiedä, mitä sanoisit.”

  Epäonnistuminen: ”Uskot olevasi tuomittu epäonnistumaan, ikään kuin sinulta puuttuisi jotain olennaisia taitoja tai kykyjä. Olet oppinut välttelemään haasteita tai vaikeita tehtäviä epäonnistumisen pelossa.”

  Hyväksynnän haku:Sinulle on tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät sinusta, jopa ventovieraat. Vaikka et pitäisi jostain henkilöstä, haluat kuitenkin, että hän pitää sinusta.”

  Suojattomuus:Olet kova huolehtimaan ja usein peloissasi, koet olosi turvattomaksi. Murehdit kohtuuttomasti terveyttäsi, vaaroja tai onnettomuuteen joutumista, taloustilannettasi tai kotrollin menettämistä.”

  Riittämätön itsekontrolli: Olet impulsiivinen, annat hetken mielijohteiden ja tunteiden ohjata elämääsi. Et pysty juurikaan sietämään epämukavuutta. Haluat saada haluamasi heti.”

(Lainaukset on Kimmo Takasen teoksesta Tunne lukkosi)

Tunnistin kyllä itseni kuvauksista ja välillä se tuntui äärimmäisen epämukavalta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mitä parempi itsetuntemus ihmisellä on, sitä parempi hän on niin vanhempana, puolisona kuin työntekijänäkin. Olen sitä mieltä, että jokaisen meidän olisi hyvä tehdä pieni matka toisinaan itseemme.

 

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: