Ajatuksia raskaudesta palautumisesta ja kokemuksia Kuntouta keskivartalo -äitikurssista

*Yhteistyössä Nordic Fit Mama

Olen muutamaan otteeseen sivunnut täällä blogissa synnytyksestä palautumistani ja raskausajan liikuntaa. Kuten monet raskaana olevat tai synnytyksestä palautujat, googlettelin paljon aihetta aikanaan. Voin kertoa, että Internetistä löytyy melko kirjavaa tietoa niin raskausajan liikuntasuosituksista kuin siitä, miten tuosta koitoksesta oikein pitäisi palautua sekä siitä, milloin ja miten on turvallista aloittaa kuntoilu. Myös lähipiirillä tuntuu olevan aiheeseen sanansa sanottavana.

Minulle personal trainer sanoi raskausaikana, että en saisi tehdä kyykkyjä painojen kanssa tai vatsalihasliikkeitä. Treenasin siis lähinnä kehonpainolla sekä sisäpyöräilin raskauden toisella kolmanneksella oloni ollessa hyvä ja energinen kaiken sen alkuraskauden pahoinvoinnin jälkeen. Viimeisellä kolmanneksellä lähinnä joogasin, mutta en tehnyt esimerkiksi selän kiertoja tai minkäänlaisia variaatioita lankuista. Kävin myös vesijuoksemassa satunnaisesti melko pitkään. Viimeisen kuukauden aikana en tosin kyennyt liitoskipujen vuoksi kuin lyllertämään lähikauppaan, jos sitäkään.

Synnytyksen jälkeen aloitin muutaman viikon toipumisen jälkeen erittäin kevyet vaunulenkit, joita pidensin pikkuhiljaa. Kun lapsi oli noin kolmen-neljän kuukauden ikäinen, uskaltauduin takaisin spinning-tunneille ja joogaan. Lapsen ollessa lähes vuoden vanha aloitin voimaharjoittelun. En uskaltanut tehdä sitä aiemmin, koska pelkäsin vatsalihasten erkaumaa, jota ei mielestäni jälkitarkastuksen yhteydessä oikein kunnolla tarkistettu. Vasta kymmenisen kuukautta synnytyksen jälkeen ihana pilatesohjaaja katsoi vatsalihasten tilanteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minua henkilökohtaisesti olisi hyödyttänyt kovasti, jos olisin osannut tarkistaa erkauman palautumisen itse tai jos minulla olisi ollut enemmän faktatietoa aiheesta. Tapasin PING Festivalilla toukokuussa ihanan inspiroivan Riina Laaksosen, jonka kanssa keskustelimme yhteistyökuvioista. Pääsin mukaan Nordic Fit Maman kuntouta keskivartalo -äitikurssille. Vaikka kurssi on suunnattu äideille, joiden synnytyksestä ei ole ihan näin kauan aikaa, opin kurssilla valtavasti. Esimerkiksi lantionpohjan lihasten harjoitteet ovat relevantteja ihan kaikille naisille, olit sitten synnyttänyt tai et. Meillä on haaveissa jossain vaiheessa toinen lapsi. Koen, että minulla on nyt paljon enemmän varmuutta ja tietoa synnytyksen jälkeisestä hyvinvoinnista sekä valmiuksia erkauman tunnistamiseen ja keskivartalon tuen palauttamiseen itsenäisesti.

Verkkokurssin kesto on viisi viikkoa. Viikot on jaettu teemoihin, kuten keskivartalo, liikkuvuus ja oma laatuaika tai keskivartalon vahvistus ja koko kehon treeni osaksi arkea. Jokaiselle arkipäivälle on oma harjoituksensa. Paitsi että kurssi tarjoaa kattavat ohjeet ja videot harjoituksia varten, se antaa myös vertaistukea ja vinkkejä arjen hallintaan sekä siihen, kuinka löytää armollisuus itseä kohtaan.

Kaikki arjen haastavatkin tilanteet on helpompi selättää silloin kun voi hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Tähän liittyy paitsi liikuntaja ravinto, myös oma aika sekä uni. Etenkin jälkimmäisin on pienen lapsen kanssa tapetilla, joten on tärkeää oppia nauttimaan niistä hetkistä, jolloin saa levätä. Minulle on rehellisyyden nimissä ollut välillä vaikeaa esimerkiksi lapsen päiväuniaikaan ottaa rennosti ja keskittyä hyvinvointiin. Koko ajan tuntuu olevan jotain velvollisuuksia: pyykit pitäisi pestä, kaupassa käydä, tiskikone tyhjentää, kirjoittaa essee ja töitäkin olisi vielä. Olen jo aiemminkin tämän todennut, mutta mielestäni se sopii hyvin tähän yhteyteen: hyvinvoiva äiti=hyvinvoiva parisuhde=hyvinvoiva lapsi. Sen vuoksi joskus pitää osata höllätä ja ottaa edes lyhytkin tovi aikaa omalle hyvinvoinnille.

Jos kiinnostuit aiheesta, minulla on lukijoilleni mahtava tarjous, jolla pääset mukaan 3.9.2018 alkavalle Kuntouta keskivartalo -äitikurssille hintaan 79€ (ovh 99€). Voit ilmoittautua täällä.

PS. Nordic Fit Mamalla on muitakin äidille suunnattuja kursseja, kuten kurssi raskaana oleville sekä jatkokurssi Kuntouta keskivartalo -äitikurssille. Heidän nettisivuiltaan löytyy myös mielenkiintoinen blogi, jossa on aiheita äitiyteen, synnytykseen ja hyvinvointiin liittyen, suosittelen lämpimästi tutustumaan,

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: