Leffassa: Tuntematon sotilas

Tämä on vähän noloa, mutta kerrotaan nyt kumminkin: Kävin katsomassa uuden Tuntemattoman sotilaan vasta viime viikolla pääsiäisen pyhien aikaan. Onneksi se pyörii vieläkin elokuvateattereissa, vaikka sai ensi-iltansa jo lokakuussa. Puolustuksekseni voin vain todeta, että olen yrittänyt mahduttaa sitä aikatauluihini viimeiset viisi kuukautta ja joululomalla jopa olin menossa katsomaan pätkän, mutta näytös oli loppuunmyyty.

Joka tapauksessa eilen sain vihdoin ja viimein mahdollisuuden nähdä tuon odotetun elokuvan. En usko, että lukijoitteni joukossa on yhtäkään, joka ei olisi lukenut Tuntematonta sotilasta, nähnyt jompaa kumpaa aiemmista filmatisoinneista tai lukuisista teatteriversioista, mutta kerrataan nyt varmuuden vuoksi juoni: Jatkosota alkaa, muuan konekiväärikomppanja marssii voitokkaasti aina Syvärille saakka ja lopulta kuitenkin joutuu vetäytymään.

TuntematonSotilas_1080

En ota kantaa viimeaikaiseen uutisointiin ohjaaja Aku Louhimiehen ohjausmetodeista tai anna sen vaikuttaa näkemykseeni elokuvasta. Minun mielestäni leffa todella ansaitsee Jussi -patsaansa. Se on visuaalinen taidonnäyte, Suomen kaunis luonto pääsee oikeuksiinsa ja  sotakohtaukset menevät ihon alle. Kyynelehdin monessa kohdassa miettiessäni kuinka minunkin iso-isoäitini lähti evakkona kotoaan Karjalasta tai kuinka Suomen sotilaat puolustivat itsenäisyyttämme.

Elokuvan päärooleissa nähdään muun muassa Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi. Muissa rooleissa loistavat esimerkiksi Samuli Vauramo ja Paula Vesala. Pidin elokuvassa erityisen paljon siitä, kuinka Louhimies tuo myös kotirintaman merkityksen mukaan. Sodasta on jo kulunut sen verran aikaa, että ei tarvitse hioa särmiä, vaan henkilöt voi näyttää kaikkine pelkoineen ja tunteineen. Kuten monet kriitikot, minäkin uskon, että tälle uudelle versiolle Tuntemattomasta sotilaasta oli todellakin tilausta, sillä maassamme kasvaa sukupolvia, joilla ei enää ole mitään tarttumapintaa sotiin. Veteraaneja pitää arvostaa ja kunnioittaa.

Jos et ole tätä mestariteosta vielä katsonut, tee se pikimmiten. Elokuva taitaa tulla tässä lähiviikkoina jo DVD:llekin ja Elisa Viihteestäkin sen jo näkee.

Kuvat: Finnkino.fi

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: