Enneagrammitesti, tie itsetuntemukseen?

Minä suorastaan rakastan erilaisia testejä, erityisesti persoonallisuustestejä. Usein ne ovat melko hupaisia, mutta toisinaan osuvat hämmentävän oikeaan. Sitä paitsi moiset voivat oikeasti auttaa itsetuntemuksessa, joka on mielestäni tärkeä asia meille jokaiselle. Bongasin Facebookissa tämän enneagrammitestin, josta muutamat muutkin bloggarit ovat nostaneet metelin.

Testin mukaan meitä ihmisiä on karkeasti jaoteltuna yhdeksään eri lokeroon: tarkka laadunvalvoja, avulias huoltaja, tehokas suorittaja, luova individualisti, tutkiva asiantuntija, uskollinen kyseenalaistaja, innostuva suunnittelija, vahva vaikuttaja ja sopeutuva rauhanrakentaja.

Yllä olevasta listasta minulle tuli ”tehokas suorittaja”, epäilemättä kaikkien suureksi yllätykseksi. Tehokasta suorittajaa kuvataan sanoin päämäärätietoinen, vakuuttava, aikaansaava, itseään kehittävä, innostava esikuva, kunnianhimoinen, motivoitunut, menestyvä, esiintyjä, tavoitehakuinen, muuntautumiskykyinen, roolimalli, nopea, kilpailuhenkinen, käytännöllinen, itsevarma, voitontahtoinen, kiireinen.

Laajemmin kyseisestä ihmistyypistä sanotaan näin:

”Kolmoset ovat parhaimmillaan ihailtavia ja aikaansaavia menestyjiä. Kolmoselle on tärkeää olla paras siinä mitä hän tekee ja siksi Kolmoset ovat usein oman alansa huippuja. Kolmoset pyrkivät näkyvään ja hyvään asemaan ja saattavat olla johtopaikoilla työpaikallaan, harrasteseuran puheenjohtajia, menestyneitä yrittäjiä tai esiintyjiä. Kolmoselle on tärkeää erottua edukseen ja hän työskentelee uutterasti saavuttaakseen tavoitteensa. Kolmonen nauttii huomiosta ja haluaa tunnustusta onnistumisistaan.

Kolmoset ovat yleensä edustavia ja muuntautumiskykyisiä. He osaavat olla luontevasti hyvinkin erilaisissa tilaisuuksissa ja ihmisjoukoissa. Kolmoset ovat tehokkaita toteuttamaan tavoitteitaan ja pyrkimyksiään ja näyttävät yleensä suoriutuvan tehtävistään hämmästyttävän ripeästi. Kolmoset ovat usein urakeskeisiä ja pyrkivät näyttämään mahdollisimman menestyneiltä ja sosiaalisesti hyväksytyiltä. Kolmonen on luonnostaan itsevarma ja tehokas, mutta joskus myös harkittu ja laskelmoiva. Kolmosen ulkoinen itsevarmuus saattaa kätkeä alleen myös epävarmuutta ja alemmuudentunnetta, sillä hän kokee menestymisen ja onnistumisen itsetuntonsa kannalta hyvin tärkeäksi.

Kolmoset näkevät paljon vaivaa menestyksensä eteen ja saavuttavat elämässään yleensä  paljon. Kolmonen pyrkii korkeisiin tavoitteisiinsa kovalla työllä ja kokee onnistumisen hyvin tärkeäksi. Kolmosella on vahva sisäinen tarve olla paras siinä, mitä hän tekee. Menestymisen korostunut merkitys saattaa saada Kolmosen mittaamaan omaa arvoaan ehkä liiaksi työnsä tulosten kautta. Kolmonen haluaa onnistua, mutta pelkää samalla epäonnistumista ja tekee siksi niin paljon töitä tavoitteidensa eteen. Onnistumisen tavoittelu saattaa näkyä joskus myös kilpailuhenkisyytenä tai jatkuvana itsensä tai osaamisensa kehittämisenä.

Parhaimmillaan Tehokas Suorittaja eli Kolmonen on itsevarma, energinen ja aikaansaava. Hän on sopeutuva, viehättävä ja ystävällinen. Kolmonen on yleensä erittäin kunnianhimoinen kehittämään itseään ja tulemaan ”parhaaksi omaksi itsekseen”. Parhaimmillaan Kolmonen on erittäin vakuuttava ja motivoi toisia omalla positiivisella esimerkillään. Kolmoset saavat yleensä todella paljon aikaan ja ovat hyvin usein näkyviä ja ihailtuja yhteisönsä jäseniä. Heillä on jatkuvasti vauhti päällä ja paljon asioita työn alla. Kolmoset ovat myös huumorintajuisia ja hauskoja seuraihmisiä. Kolmosten kanssa on mukavaa tehdä melkein mitä vaan, sillä he saavat asiat yleensä sujumaan vaivattomasti, tehokkaasti ja miellyttävästi.”

IMG-20170701-WA0024

 

Parhaimmillaan: aikaansaava, pätevä, menestyvä ja esimerkillinen

Pahimmillaan: kilpailuhenkinen, työkeskeinen, laskelmoiva ja kärsimätön

Täytyy myöntää, että tunnistin itseni kyllä kuvauksesta. Olen päämäärätietoinen, tehokas ja melkoisen kilpailuhenkinen. Minua myös todellakin elämässä motivoi menestys sekä tavoitteet. Useissa blogikirjoituksissanikin olen tuonut ilmi näitä asioita. Myönnän myös olevani silloin tällöin laskelmoiva ja toisinaan hieman epävarma (vaikka en toki koskaan näyttäisi sitä). Myöskään kärsivällisyys ei taida olla parhaita luonteenpiirteitäni ja olen kieltämättä aika työkeskeinen.

Minua kiinnostaisi tietää, mikä persoonallisuustyyppi sinä olet ja uskotko tällaisiin testeihin, vai ovatko ne mielestäsi täyttä hölynpölyä?

 

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: