Jenni Selosmaa: Kukkaron kuningatar

Kolmantena #hyllynlämmittäjä -haasteen kirjana minulla oli Jenni Selosmaan teos ”Kukkaron kuningatar -kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin”. Kirjan takakansi kertoo:

Tämä kirja on kaikille, jotka pelkäävät kurkistaa pankkitilinsä saldoa, lohtushoppailevat luottokortilla ja odottavat palkkapäivää kuin kuuta nousevaa. Kukkaron kuningatar näyttää tien säätämisestä säästämiseen ja auttaa löytämään taloudellisen mielenrauhan. Kukkaron kuningatar esittelee talouden treeniohjelman, jonka avulla raha-asiat pannaan järjestykseen. Treeni etenee alkulämmittelystä loppuverryttelyyn. ja sen aikana kartoitetaan rahapersoonallisuutta, tehdään tilit selviksi rahahistorian kanssa, lasketaan todellinen tuntipalkka, pohditaan miten käyttää rahaa arvojensa mukaisesti ja luodaan toimintasuunnitelma taloudellisen hyvinvoinnin tueksi. Kukkaron kuningatar on selkeä ja innostava opas talouden hallintaan. Testit ja tehtävät ohjaavat pohtimaan kuluttamista ja rahankäyttöä. Teos herättää arvostamaan kovalla työllä ansaittua rahaa ja käyttämään sen fiksusti.”

Kuten mainittua, kirjassa on kahdeksan askelta. Ne ohjaavat paitsi rahan käytön hallintaan, myös itsetuntemukseen ja haastavat tarkastelemaan niin omaa työelämää kuin arvopohjaakin.

Suosittelen kirjan lukemista lomalla. Nimittäin teoksessa on kauheasti tehtäviä, kuten esimerkiksi koko omaisuuden täydellinen inventaario, ostoskirjanpidon pitäminen ja kaiken elämän aikana lompakossa käyneen rahavirran selvittäminen. Kirjan avulla sinäkin voit testata, oletko imagokuluttaja, tarjoushaukka, keräilijä, pakkoshoppaaja, läheisriippuvainen kuluttaja, buliminen tuhlaaja vai vähän kaikkea edellä mainittua.

Tämän opuksen ansiosta siivosin taas kaapit uusin silmin ja laitoin valtavasti roinaa kiertoon. Luovuin esimerkiksi kaikista niin kutsutuista tavoitevaatteistani. (Myönnetään, en tule enää koskaan mahtumaan siihen koon 34 supertiukkaan makkarankuoreen.)

Teos herätti ennen kaikkea tajuamaan, että jos olisin edes kymmenen prosenttia ansioistani laittanut sukanvarteen viimeisen kymmenen vuoden ajalta, minulla olisi jo 30 000€ säästössä. Missä ne kaikki rahat ovat nyt? Minulla ei ole mitään omaisuutta, jos ei lasketa muutamia Ikeasta ostettuja huonekaluja, astioita ja jotain halpoja ryysyjä.

Pistin myös merkille, että pelkästään ostosten kirjaaminen ylös vähentää kulutusta ja tulee tehtyä järkevämpiä hankintoja. Olen pitänyt vastaavanlaista kirjanpitoa ennenkin, mutta nyt tarkastelin tuloksia aiempaa kriittisemmin, ”kukkaron kuningatar” -lasien läpi. Aion ehdottomasti jatkaa tätä harrastusta myös vastaisuudessa. Tulin tietoisemmaksi siitä, mihin rahaa kuluu, missä voisin vielä säästää ja mistä asioista en halua luopua. Esimerkiksi sisustukseen ja kodin viihtyisyyteen liittyvät hankinnat ovat sellaisia, jotka tuottavat minulle arvoaan enemmän iloa.

Kirja sai minut myös muun muassa peruuttamaan aikakausilehtien, Spotify Premiumin ja suoratoistopalveluiden tilauksia ja jättämään heräteostokset tekemättä. Teoksessa kun neuvotaan nukkumaan yön yli ennen jokaista yli kymmenen euron arvoista ostosta ja pitämään listaa hankinnoista, joita oikeasti tarvitsee.

Nähtäväksi jää, saanko näillä vinkeillä nyt säästettyä hurjia summia. Sitä odotellessa sain ainakin uuden harrastuksen: menojen kyttäämisen ja kategorioinnin.

Kouluarvosanaksi teokselle annan 9+

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: