Pihistän ja panostan

Kuten kirjapostauksessa mainitsin, minun pitäisi oppia säästämään rahaa. En ole koskaan ollut siinä hyvä. On aivan sama, paljonko massia tulee, se kaikki menee kyllä ennen palkkapäivää. Nyt kuitenkin minulla on itseni lisäksi elätettävänä pieni ihminen, joten on tullut aika tarkastella kriittisesti taloudenhoitoani.

Ensimmäinen askel säästäväisempään elämään on käsittääkseni sen tiedostaminen, mihin rahaa oikein kuluu. Tämän vuoksi päätin pitää kuukauden ajan tarkkaa kirjaa menoista. Kuitenkin voin jo suoralta kädeltä nimetä koko joukon asioita, joihin rahaa kuluu ja myös niitä, joissa pihistelen onnistuneesti jo nyt.

taulut
On rahvaanomaista laittaa julisteita tai kortteja seinille ilman kehyksiä, joten panostan niihin

Pihistän

 • Kampaaja. Olen antanut oman värini kasvaa takaisin ja käyn vain melko harvakseltaan tasoittamassa latvoja. Kampaamopalveluissa säästän siis sievoisen summan.
 • Meikit. Tämä menee ehkä laiskuudenkin piikkiin, mutta meikkaan ainoastaan silloin kun on aivan pakko. Suosin melko edullisia merkkejä (pääsääntöisesti Max Factor ja Lumene) enkä hanki uusimpia villityksiä. CC-voide, puuteri, poskipuna, aurinkopuuteri, muutama luomiväripaletti, ripsiväri, kajal -kynä ja pari huulipunaa rajauskynineen riittävät minulle niin arkeen kuin juhlaankin.
 • Vaatteet. Ostan verrattain harvoin uusia vaatteita sekä asusteita pääsääntöisesti käytettyinä tai alennusmyynneistä. Koska tunnen oman tyylini, en sorru hutiostoksiin ja muutenkin ostan vain tarpeeseen.
 • Vauvantarvikkeet. Tässä olen tullut siihen lopputulokseen, että en halua hamstrata turhaa roinaa, joten vähemmän on enemmän. Ostelen tavaroita sitä mukaa kun niille näyttää olevan tarvetta. Olemme myös saaneet ja hankkineet paljon vauvantarvikkeita sekä vaatteita käytettyinä.
 • Matkustus. Työskentelin matkailualalla puhtaasti siitä syystä, että pääsisin reissaamaan työn puolesta. Pyrin kuitenkin matkustamaan kerran vuodessa lomalle ulkomaille. Tällöin suosin Euroopan kohteita. Lento- ajankohta- ja majoitusvalinnoissa voi säästää aika paljon. Toisaalta sitten kun lähden matkalle sen kerran vuodessa, en halua pihistellä.

Panostan

 • Ravintolat. Opas- ja lentoemäntäajoista on jäänyt päälle se, että syön todella paljon ulkona sekä käyn kahviloissa. Ammattilaiset vaan tekevät parempaa sapuskaa kuin allekirjoittanut.
 • Hiustenhoitotuotteet. Vaikka säästän kampaamokäynneissä, en pihistele muuten hiustenhoidossa ja käytän laadukkaita tuotteita niin hiusten pesemiseen kuin laittamiseenkin.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Four reasons on yksi suosikkimerkeistäni hiustenhoidossa
 • Lahjat. Rakastan lahjojen hankkimista ja panostan niihin. Vien myös aina tuliaisia jos menen jonkun luo kylään. Mielestäni se kuuluu hyviin tapohin.
 • Sisustus. Minulla kuluu tällä hetkellä ehdottomasti eniten rahaa sisustukseen, vaikka en kovin tyyriitä ratkaisuja hankikaan. Tämä on loputon projekti ainakin meidän kotona. (Postauksen kuvissa muun muassa viimeiaikaisia sisustushankintoja.)
 • Elokuvat. Vaikka ostankin toisinaan edullisempia sarjalippuja, kuluu leffassa käyntiin sievoinen summa vuodessa.
 • Tuoreet kukat. Rakastan kukkia ja etenkin tulppaaneja. Myös viherkasveja ostan säännöllisesti. Pidän niistä, mutta jostain syystä ne tuppaavat aina kuolemaan.
 • Alkoholi. Meillä on paha tapa ystävieni kanssa treffata ravintolassa lasillisella, joka tarkoittaa käytännössä useampaa pulloa. Ravitsemusliikkeissä ryypiskely on aika kallista. Silloinkin kun ostan Alkosta, en koskaan valitse ”kyykkyviinejä”, koska elämä on kertakaikkiaan liian lyhyt halvan viinin juomiseen.
 • Taksit. Kun olin vielä töissä, kuljin todella usein aamulennoille taksilla siitä syystä, että sain nukkua 45 minuuttia kauemmin. Lisäksi kuljen aina mittarilla ympäriinsä jos olen viihteellä.

Raskauden aikana rahaa taksimatkoihin ja illanviettoihin ei ole luonnollisestikaan kulunut. Tosin siinä säästetyt miljoonat ovat menneet suoraan lastentarvikkeisiin sekä pesänrakennusviettini toteuttamiseen.

Aivan selkeinä säästökohteina yllä olevasta listasta voi nipistää esimerkiksi kukat, ulkona syömisen, herkuttelun ja elokuvissa ravaamisen. Toki näitä voi harrastaa toisinaan pienenä luksuksena, mutta niiden vähentämisellä voi saada merkittäviä tuloksia. Myös kiinnittämällä enemmän huomiota päivittäisiin ruokaostoksiin ja tarjouksiin voisin varmasti säästää. Olisko teillä lukijoilla hyviä säästövinkkejä?

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: