Esimies ja henkilöstön vaihtuvuus

Tein taannoin eräällä koulukurssilla pienimuotoisen tutkielman esimiehen vaikutuksesta työmotivaatioon sekä henkilöstön vaihtuvuuteen. Tästä intoutuneena päätin kirjoittaa aiheesta myös tänne blogiin, koska kyselyn tulokset olivat melko hälyyttäviä.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että esimiehellä on yllättävän iso rooli työssä viihtymisen kannalta. Huono johtaminen päättyi jokaisessa esimerkkitapauksessa siihen, että työntekijä irtisanoutui tehtävistään. Esimiehen toiminta vaikuttaisi olevan jopa palkkaakin suurempi vaikutin työssä viihtymisen kannalta.

Kyselystä nousi vahvasti esiin se, ettei työhön perehdyttämistä tulisi koskaan aliarvioida. Tämän luulisi olevan itsestään selvä asia, mutta näin ei kuitenkaan ole. Suuressa osassa esimerkkitapauksista perehdyttäminen koettiin puutteelliseksi ja tämä vaikutti ratkaisevasti, paitsi työn suorittamiseen, myös työmotivaatioon. Voidaan siis todeta, että perehdytyksen puutteellinen hoitaminen esimiehen taholta korreloi suoraan työsuhteen päättymiseen.

643311c623f830e7a7b12f4ef8455cfd
Kuvat: Pinterest

Itse olen kokenut työurani varrella sekä hyviä että huonoja johtajia. Jälkimmäisiä yhdistää monesti puutteelliset viestintätaidot ja esimieskoulutuksen puute. Ei auta, että jouluna saa lahjapaketin tai satunnaisesti kiitosta hyvästä työstä, jos arkipäivät työpaikalla ovat täynnä stressaavaa ilmapiiriä tai hiljaista pakottamista jatkuvaan ylitöiden tekemiseen. Siinä valitettavasti uupuu, vaikka kuinka rakastaisi työtehtäviään ja kollegoitaan.

Olen muutenkin tässä vuosien varrella pannut merkille, että monissa työpaikoissa venytetään paitsi työaikaa, myös lakia. Tiedän valitettavasti yrityksiä, joissa ei esimerkiksi makseta lakisääteisiä loma- tai ylityökorvauksia, järjestetä minkäänlaista työterveyshuoltoa tai maksetaan jopa palkkaa pimeästi. Tällaisissa työpaikoissa usein myös johtamisen taso on puutteellista ja organisaatiorakenne vähintäänkin sekava.

Erinomainen esimies siis paitsi tuntee edes auttavasti lakiasioita, osaa kuunnella, on tehtäviensä tasalla sekä reilu työntekijöitä kohtaan, kykenee olemaan tarvittaessa jämäkkä ja hoitamaan konfliktitilanteita. Kyselystä kävi myös ilmi, että hyvä esimies antaa tarpeeksi palautetta työstä, oli se sitten positiivista tai rakentavaa. Sellainen esimies olen itse pyrkinyt olemaan ja aion tulevaisuudessakin olla jahka palaan työelämään ja kenties esimiestehtäviinkin.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: