Raskaudesta muuttuva keho

Raskausaikana naisille tulee painoa keskimäärin jotain kahdeksan ja kahdenkymmenen kilon väliltä. Painonnousu on yksilöllistä. Vaikka tämä omalla kohdallani on ollut vielä toistaiseksi kai kohtalaisen maltillista, ei tiineenä oloa voi enää näin raskausviikolla 25 peitellä.

Monesti ainoa keino pitää alkuraskauden pahoinvointi kurissa on syödä koko ajan pieniä aterioita. Näin tein itsekin. Kun tuo aiemmin mainitsemani ensimmäistä kolmannesta varjostanut kokonaisvaltainen oksentelu hellitti, yritän nyt keskiraskaudessa liikkua säännöllisesti joogaamalla, käymällä spinningissä, uimalla ja tekemällä kevyttä lihaskuntotreeniä. Mielestäni on tärkeää raskausaikana pysyä hyvässä kunnossa, koska se auttaa sitten palautumaan ja muutenkin pitää mielen virkeänä. Yritän syödä terveellisesti, mutta toisinaan olen antanut mieliteoilleni vallan -ehkä enemmän kuin ennen raskautta. Suurin osa vaatteistani ei enää mahdu päälle. Paitsi vatsaan, myös takapuoleen ja rintavarustukseen on tullut lisää muotoja. Välillä olo on todella turvonnut.

img_20161030_091203
Syön pekonia jos huvittaa.

Olen suhtautunut raskauden tuomiin kehoni muutoksiin hieman vaihtelevasti. Toisinaan ajattelen, että tähänhän minut on naisena luotu ja että onpa mukavaa, kun ei ainakaan tarvitse vetää vatsaa sisään. Olen iloinen siitä, että tyyliini on jo kauan kuuluneet suhteellisen väljät A-linjaiset vaatteet, joten koko vaatekaapin sisältöä ei ole tarvinnut mennä uusimaan. Kasvava vatsa tuo päivä päivältä lähemmäksi sen hetken, kun saamme oman jälkikasvumme tähän maailmaan. Se on samaan aikaan ihanaa sekä jännittävää.

Toisinaan taas tunnen itseni jättiläiseksi. Peilistä näen vain kaksoisleuan ja olen varma, että raskauskilot ovat tulleet jäädäkseen. En tunnista alastonta vartaloani enkä pidä itseäni millään tavalla seksikkäänä tai haluttavana. Välttelen kameroita ja mietin, pohtivatkohan ihmiset, että olenko paksuna vai muuten vaan paksu. Pinnallinen itsetuntoni horjuu painonnousun seurauksena, vaikka olen kuvitellut olevani sellaisen yläpuolella ja hyvin sinut kroppani kanssa.

Tämä saattaa (kokemuksieni perusteella) tulla joillekin yllätyksenä: Kaikki naiset eivät välttämättä pidä siitä, että heidän raskausajan painoaan kommentoidaan. Itse asiassa en tiedä yhtäkään naista, joka suorastaan riemastuisi alla olevien kaltaisista kommenteista. Vaikka naisen keho onkin luotu synnyttämään uutta elämää ja luonnollisesti muuttuu raskauden myötä, saattaa muutokset silti olla joillekin vaikea paikka, joten olkaa ystävällisiä ja pitäkää seuraavanlaiset sammakot itsellänne:

”Katsoinkin Facebookista, että olet lihonut. Onneksi oletkin vain raskaana.”

”Onpas sulla jo iso maha siihen nähden, miten alussa raskaus on. No, onneksi turvonneet nilkat vievät huomiota siltä.”

”Kylläpä ruoka maistuu. Hahahhah sun perse leviää entisestään.”

”Kahdeksan kiloa on kyllä aika paljon…”

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: