Onnistuneet babyshowerit

Järjestimme eilen eräälle ystävällemme babyshowerit eli vauvakutsut. Koolla oli pieni porukka ja ilta sujui mukavasti naurun siivittämänä. Juhlakalu piti pirskeitä erittäin onnistuneina ja vaikutti olevan todella iloinen hankkimistamme lahjoista.

Kutsujen jälkeen aloin pohtimaan babyshower -konseptia, itsekin kun olen saanut näin aikuisiällä jo osallistua useampiinkin tällaisiin juhliin. Niinpä päätin jakaa omiin kokemuksiini perustuvia vinkkejä :

 1. Juhlien ajankohta
  Ei kannata järjestää babyshowereita heti kun pissatikkuun ilmestyy kaksi viivaa. Hyväksi havaittu ajankohta on noin kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa tai viimeistään silloin kun odottajalla alkaa äitiysloma. Jos jättää aivan viime tinkaan juhlien järjestämisen, saattaa käydä niin että vaippapylly on jo tullut maailmaan. Nimittäin vauvat ovat sillä tavalla arvaamattomia, ettei niistä oikein kukaan ota selvää, milloin he päättävät syntyä.
 2. Vieraat
  Ketä vauvakutsuille pitää kutsua? Sukulaiset? Työkaverit? Ystävät? Naapurit? Tätä kannattaa hienovaraisesti tiedustella juhlakalulta itseltään vaikka bileet pidettäisiinkin yllätyksenä. Usein saattaa käydä niin, että ystäväporukka järjestää juhlat, mutta ei ymmärrä kutsua odottajan parasta työkaveria tai sitten kutsutaan koko suku, vaikka tuleva äiti ei olisi puhunut Kaija-serkkunsa kanssa vuosikausiin.Etukäteen on myös hyvä sopia, saako juhliin tuoda lapsia tai lemmikkejä. Uskokaa tai älkää, kaikki odottavat äidit eivät halua viettää iltaansa jonkun toisen kirkuvan pennun kanssa, vaan rennosti aikuisten seurassa.
 3. Ruoka
  Nyyttikestiperiaate toimii kokemukseni mukaan vauvakutsuilla vallan mainiosti, jolloin yhden ihmisen kontolle ei jää liikaa leipomista ja kaikki tuntevat itsensä tärkeäksi. On hyvä tarjota sekä pientä suolaista että makeaa purtavaa. Yleensä kutsuilla on myös kakku. Ruokia suunnitellessa on syytä ottaa huomioon, että raskaana olevilla on aika tavalla ruokarajoitteita, joten sushi, tartar -pihvit ja salmiakki kannattaa suosiolla jättää seuraaviin kinkereihin.
 4. Juoma
  Niin mukavaa kuin onkin ryypätä aina tilaisuuden tullen, ei babyshowerit ole välttämättä se kaikkein paras tapahtuma ylenpalttiselle viinalla läträykselle. Mielestäni alkumaljat ovat hyväksyttävät, mutta tulevan äidin ei ole varmasti kovinkaan miellyttävää katsoa omissa juhlissaan muiden kännäämistä kun itse joutuu tyytymään kivennäisveteen.IMG_1846
 5. Koristeet
  Jotkut ihmiset ovat sellaisia, jotka tykkäävät hössöttämisestä, lässyttämisestä ja kaikenlaisesta tilpehööristä. Tämän kaltaiselle tulevalle äidille koristelun suhteen ei kannata pihistellä. Normaaleille ihmisille sen sijaan riittää vähän hillitymmät koristeet. Perinteisesti jos vauvan sukupuoli on tiedossa, on helppo stereotypisesti koristella joko vaaleanpunaisen tai sinisen sävyillä.
 6. Lahjat
  Mielestäni vauvakutsuilla ei tarvitse ottaa stressiä lahjoista, vaan tärkeintä on yhdessäolo. Mikäli jotain haluaa antaa, on hyvä tiedustella, onko jotain sellaista, mitä odottaja vielä tarvitsee. Kuitenkin nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että on mukavaa jos lahjojen joukossa on jotain sekä pienokaiselle että tulevalle äidille. Esimerkiksi eilisillä kutsuilla kokosimme porukalla kaksi lahjapussia, joista toisessa oli hemmottelua juhlakalulle ja toisessa vauvantarvikkeita.
 7. Ohjelma
  Vauvakutsuilla on kuulemma tapana järjestää jonkinlaisia leikkejä, ainakin Internetin mukaan. Kokosin vauva.info -keskustelupalstalta kamalimpia  muutamia vaihtoehtoja:
  – Vaippaleikki: ”Jokaiseen (mielellään käyttämättömään) vaippaan laitetaan jotain, joka pitää hajun perusteella tunnistaa. Esim. porkkanasosetta, sinappia, maitoa, sitruunamehua, sulatettua suklaata”
  – Vauvanruokien maistelu
  – Mahanympärys: ”Otetaan villalangasta sen kokoinen pätkä, jonka kuvittelee olevan odottavan äidin mahanympäryksen mitta”.
  – Vaipanheitto: ”Odottava äiti heittää vaipan morsiuskimpun heiton tyyliin ja se, joka sen nappaa, on sitten seuraavana vuorossa”.Itse tyydyimme eilisissä juhlissa arvuuttelemaan tulevan pienokaisen nimeä. Lisäksi kaikki vieraat toivat mukanaan vauvakuvan itsestään ja päivänsankari sai veikata, kuka on kukin.
 8. Juhlien kesto
  Mahdollisuuksien mukaan brunssi on erinomainen ajankohta vauvakutsuille, koska ilta-aikaan odottava äiti on usein hyvin väsynyt. Mielestäni sopiva babyshowereiden kesto on kahdesta kolmeen tuntia, jolloin jää mukavasti aikaa syödä, vaihtaa kuulumisia ja leikkiä hassunhauskoja leikkejä.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: