Blogisensuuri

Todennäköisesti suututan useamman bloggarin ja aktiivisen some -käyttäjän tällä kirjoituksellani, mutta olen ymmärtänyt jo aikaa sitten, että elämässä ei voi miellyttää kaikkia.

Suosituimmat bloggarit ovat nykymaailmassa jo julkkisten asemassa. Monet lifestyle –bloggarit antavat lukijoilleen elämästään kaiken. Blogi on kuin julkinen päiväkirja. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että sellaisten ihmisten, joilla ei ole lainkaan itsesensuuria, ei pitäisi kirjoittaa blogia tai olla muutenkaan someaktiivinen. Ajatuksiani jälkimmäisestä voi tarkemmin  lukea täältä.

Otetaan esimerkkinä Maija Meikäläinen. Parikymppinen Maija aloittaa blogin, koska kaikilla muillakin on sellainen. Hän kirjoittaa liikunnasta, jakaa ruokaohjeita ja asukuvia. Kenties hän kertoo myös sinkkuelämästään ja pienen yksiönsä sisustuksesta. Monet lukijat samaistuvat kirjoituksiin ja seuraavat häntä ahkerasti. Maija tapaa Tinderissä pojan, Kaapon. He ryhtyvät oitis seurustelemaan.

Blogissa alkaa vilistä otoksia myös Kaaposta. He muuttavat yhteen. Taas sisustetaan asuntoa. He ottavat koiran. Yhtäkkiä Kaaposta ei tulekaan enää kuvia blogiin. Kaapo ja Maija ovat eronneet. Blogissa vuodatetaan kyyneleitä. Jälleen sisustetaan yksiötä eläen sinkkuelämää. Blogin lukijat haluavat tietää eron syistä. Kommenttiboksi täyttyy. Maija kirjoittaa erotilityksen ja saa lukijoilta sympatiaa.

Äkkiä Maija tapaa yhteisten tuttujen kautta Petrin. Jälleen blogi on täynnä rakkautta. Taas kerran blogi täyttyy söpöistä yhteiskuvista ja romanttisista tarinoista. Lukijat haluavat tietää kaiken uudesta ihastuksesta. Maija ja Petri muuttavat yhteen. Sitten sisustetaan. Tämän jälkeen matkustetaan New Yorkiin, jossa sormus ilmestyy  nimettömään.

Blogissa alkaa vilistä hääsuunnitelmat. Lukijat onnittelevat, mutta joidenkin mielestä kihloihin mentiin liian nopeasti. Kun häitä on tanssittu, ilmestyy sosiaaliseen mediaan kuva kahdesta viivasta. Nyt odotetaan vauvaa. Blogissa jaetaan masukuvia ja parhaat pinnasänkykaupat. Vauvan syntymän jälkeen alkavat imetyskuvat sekä kirjoittelu vaippavuoresta ja raskauskilojen karistamisesta. Kun lapsi pääsee taaperoikään, kusipää-Petri äkkiä jättääkin perheen.

Nyt Maija on yksin pienen lapsen kanssa, mutta onneksi hän saa lukijoiltaan lohtua. Blogissa seurataan ahkerasti lapsen kasvua ja kehitystä, jaetaan vinkkejä syntymäpäiville sekä yksinhuoltajan arkeen. Enää ei sisustaminen tai asukuvat kiinnosta. Blogin kommentoijiin ilmestyy ilkeilijöitä, joiden mielestä Maija kasvattaa lastaan väärin, on lihonut ja ruma sekä ei olisi koskaan pitänyt alun perinkään erota Kaaposta aikojen alussa. Jotkut lukijat ihmettelevät, mitä sille koirallekin silloin tapahtui? Maija ei kestä tällaista kritiikkiä ja blogin taival päättyy siihen.

10463907_10152608440152605_8541844856537458608_n
Itsesensuuri ei ole pahitteeksi kellekään.

Maijan tarina ei ole totta, mutta se voisi hyvinkin olla. Mitä nuorempana bloggaamisen aloittaa, sitä kauemmin lukijat saavat seurata taivalta ja myötäelää eri elämänvaiheissa.

Tämän kirjoitukseni aihe on kuitenkin nostaa esille, miltä Kaaposta, Petristä ja Maijan lapsesta mahtaa tuntua. Onko heiltä kysytty lupaa heidän elämänsä ruotimiseen julkisesti?

Olen henkilökohtaisesti sitä vastaan, että jaetaan sosiaalisessa mediassa kuvia lapsista. Minulla ei ole vielä omia kakaroita, joten ehkä siksi en ymmärrä sitä. Kuitenkin uskon että sitten jos saan perheenlisäystä, en halua laittaa muksusta kuvia esimerkiksi tänne blogiin. Entinen viidakon tähtönen, nykyinen taaperoimettäjä, Katri Sorsa, väitti taannoin hieman naiivisti, että aikoo kyllä poistaa kaikki kuvat ja koko blogin eikä aio olla enää sitten julkisuudessa kun hänen poikansa on kouluikäinen. Ihanan realistista.

Ihminen on luonteeltaan utelias. Monet bloggarit saavat toki lisää lukijoita esittelemällä itsestään ja elämästään kaiken. Se toimii usein varsinkin jos blogissa ei ole muuta järkevää sisältöä. Kuitenkin monen bloggarin (ja julkisuuden henkilön) pitäisi miettiä, mihin vetää raja. Mielestäni on kohteliasta kunnioittaa läheisten ja lastenkin yksityisyyttä.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: