Mikä sosiaalisessa mediassa mättää?

Kuten olen monesti maininnut, some on tuonut elämäämme paljon. Vaikka olisimme toisella puolella maailmaa, saamme reaaliajassa tietää, mitä naapuri on syönyt lounaaksi tai että lapsuudenystävä on mennyt naimisiin ja työkaveri talvilomalla Alpeilla. Myötähäpeä sekä kanssaihmisten arvostelu ovat saaneet aivan uuden merkityksen.

Myönnettäköön, että elämä on muuttunut sosiaalisen median vallankumouksen myötä: Treenaaminen on aivan turhaa jos siitä ei ilmoita Instagramissa. Lentokentältä on pakko ottaa lähtökuva Facebookiin, muuten reissu ei voi kunnolla alkaa. Sunnuntaiaamun reipas lenkki ei tunnu yhtään niin virkistävältä, jos sitä ei jaa Twitterissä kaikkien krapulassa makaavien ystävien kiusaksi.

Some tuo ennen kaikkea mahdollisuuden näyttää elämä filttereiden läpi. Kuvista voi rajata pois pesemättömät tiskit, piilottaa vatsamakkarat tai todistella parisuhteen kukoistusta söpöillä yhteisselfieillä. Instagramiin pääsee hienot ravintola-annokset, mutta epäonnistunut koiran oksennukselta näyttävä lasagne ei. Facebookissa jaetaan lauantai-illan viinittelyt, mutta seuraavan päivän pahoinvointi ei läpäise seulaa.

Sosiaalinen media voi parhaimmillaan olla työväline, keino jakaa ajatuksia ja pitää yhteyttä ystävien kanssa. Kuitenkin se voi myös aiheuttaa valtavaa riippuvuutta, riittämättömyyden tunnetta sekä pahaa mieltä. Minä yritin kokeilumielessä olla kolme päivää ilman sosiaalista mediaa. Selvisin noin kuusi tuntia –juuri sen verran kuin lento Kanarialle kesti.

Somessa voi käydä katsomassa, minkä näköinen luuska eksällä on tällä hetkellä kierroksessa ja tuntea ylemmyydentunnetta. Siellä voi niin ikään kurkistella kaverin elämäntaparemontin edistymistä ja tuntea kateutta. Vaikuttaisi siltä, että julminta, mitä voi nykypäivänä ihmiselle tehdä on lakata seuraamasta tätä Instagramissa. Myös vaikkapa se, jos joku ei hyväksy kaveripyyntöäsi Facebookissa, voi aiheuttaa valtavan kolauksen itsetunnolle; ”Eikö tämä henkilö pidä minusta? Olenko huono ihminen? Mitä helvettiä olen hänelle oikein tehnyt?”

Yllä mainitut esimerkit ovat aivan naurettavia, mutta voin vakuuttaa niiden olevan tosielämästä napattuja. Some -kiusaaminen on todellinen, vakavasti otettava ilmiö. Se ei valitettavasti rajoitu vain peruskouluikäisiin, vaan myös työpaikoille ja jopa kaveripiireihin.

Loppuun haluaisin vielä jakaa videoklipin loistavasta ”Siskonpeti” –sarjasta. Mielestäni tämä kuvaa tyhjentävästi some-elämää.

 

Postauksen kuvat: http://stuartjdavidson.com/social-media-jokes/

One thought on “Mikä sosiaalisessa mediassa mättää?

Add yours

  1. Somessa mättää moni asia. Saimme eilen taas kunnon näytteen, kun virpomisjupakka käynnistyi. Saapa nähdä, milloin tämä kohu laantuu. Tänään näyttää kiertävän jo adressilinkki kansanedustajan erottamiseksi eduskunnasta.

    Äiti koneella -klippi on kaikessa kaameudessaan hulvaton.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: