Tätä et ehkä tiennytkään lentomatkustamisesta

Lentäminen on joillekin hupia, vaikkapa lomamatkan aloitus. Toisille se on pakollinen siirtyminen palaverista toiseen. Kolmannet lentävät työkseen. Itse en ole koskaan lapsuudessani esimerkiksi lentänyt vanhempieni kanssa. Yksinmatkustavana lapsena puolestaan olen reissannut sitäkin enemmän. Isäni nimittäin asui Savossa kun olin ala-asteen ensimmäisillä luokilla. Matkustin myös 10 -vuotiaana yksin Unkariin tervehtimään ystävääni. Aikuisiällä puolestaan olen lentänyt niin lomalle, töihin kuin työksenikin. Niinpä päätin tänään pohtia muutamia asioita, joita kaikki eivät välttämättä lentomatkustamisesta tiedäkään.

lento4

1. Porttivirkailijoilla tai matkustamohenkilökunnalla on oikeus evätä pääsysi koneeseen.

Jos olet esimerkiksi todella humalassa, saat sairaskohtauksen kentällä tai käyttäydyt aggressiivisesti, porttivirkailijoilla on täysi oikeus olla päästämättä sinua lennolle. Silti vaikka he päästäisivät, matkustamohenkilökunta voi vielä käännyttää sinut.

2. Jos istut hätäuloskäynnin kohdalla, täytyy sinun kyetä tarvittaessa avaamaan ovi.

Matkustamohenkilökunnalla on oikeus siirtää nousun ja laskun ajaksi hätäuloskäynnin kohdalta pois sellainen henkilö, joka ei tähän pysty. Asia koskee myös kännissä olevia matkustajia. Muutenkin on hyvä muistaa, että evakuointitilanteessa jokaisen on omin jaloin päästävä koneesta ulos, joten siihen on syynsä jos lentoemäntä ei enää tarjoile sinulle ”vielä yhtä konjakkia”.

3. Jos vahingossa myöhästyt lennolta, lentoyhtiö ei ole korvausvelvollinen.

Mikäli unohdut lentoaseman irkkupubiin kaljalle tai et yksinkertaisesti saavu kentälle ajoissa ja siksi myöhästyt koneesta, lentoyhtiö ei ole millään muotoa korvausvelvollinen. En ole myöskään kuullut matkavakuutuksesta, joka korvaisi sen, että oman tyhmyytesi vuoksi myöhästyt lennolta.

4. Turbulenssi tai äkillinen ilmakuoppa voi tulla koska tahansa.

Turbulenssi on aivan normaalia, eikä sitä kannata pelätä. Usein siitä tiedetään etukäteen, mutta on silti hyvä muistaa, että se voi ilmaantua täysin kirkkaallakin lentosäällä aivan yllättäen. Sen takia on suotavaa pitää vyö kiinni aina kun istut paikallasi ja välttää turhaa seisoskelua koneen käytävillä.

5. Matkustamohenkilökunta ei kiusallaan pyydä sinua nostamaan ikkunansuojuksia nousun tai laskun ajaksi, ottamaan lattialla nukkuvaa vauvaasi syliin tai sijoittamaan käsimatkatavaroita istuimen alle.

Tämä saattaa tulla shokkina, mutta matkustamohenkilökunnan ensimmäinen prioriteetti ei ole kahvin kaataminen, roskien kerääminen eikä edes ruokatarjoilu. Se on turvallisuus. Siksi ei kannata suuttua, jos he ohjeistavat, että lapsesi ei ole suotavaa nukkua penkin alla lattialla.

lento3

6. Jos missaat menolennon, paluulentokin peruuntuu.

Useissa lentoyhtiöissä on tällainen käytäntö ja se tulee monille yllätyksenä. Eli jos myöhästyt menolennolta, paluulentokin peruuntuu automaattisesti, mikäli niitä ei ole ostettu erikseen. Se lukee kyllä varausvaiheessa. Kyllä, se on juuri se kohta, johon rastitat ”olen ymmärtänyt ja hyväksyn ehdot blaablaa” ja jota et kuitenkaan lukenut.

7. Lentohenkilökunta ei lähde pitkän lennon jälkeen suoraan takaisin.

On melko yleinen harhaluulo, että henkilökunta lähtisi vaikkapa Helsinki-Phuket -lennon jälkeen heti takaisin kohti Suomea. Tottakai jos kyseessä on lyhyt Euroopan reitti, kone miehistöineen jatkaa samantien matkaa, mutta silloin kun on lennetty itää kohti kellon ympäri, voin vakuuttaa että yksikään miehistö ei palaa samantien kotiin. Yllättävää, mutta totta: Myös lentoalaa säätelee työaikalait ja lepoajoista pidetään tarkasti kiinni.

8. Koneessa ei saa juoda omia alkoholijuomia tai tarjoilla alaikäisille.

Sitä kuvittelisi, että tämä on sanomattakin selvää, mutta ei se ole. Ethän juo ravintolassakaan omasta konjakkipullosta. Vai juotko?

lento2

9. Jos ilmanpaine laskee ja happinaamarit putoavat, sinulla on kiire asettaa naamari kasvoille.

Riippuen siitä, missä lentokorkeudessa ollaan ja mitä olit tekemässä sillä hetkellä kun naamarit tippuvat, sinulla saattaa olla vain 18 sekuntia aikaa laittaa se happinaamari paikoilleen ennen kuin hypoksia alkaa vaikuttaa ja se on hengenvaarallinen tila.

10. Nousun ja laskun aikana valot himmennetään siltä varalta, että kone jouduttaisiin evakuoimaan.

Olet joskus saattanut ihmetellä, miksi matkustamon valot sammutetaan laskeutumisen ajaksi etenkin pimeällä lennettäessä. Tämä johtuu siitä, että matkustamon valaistus halutaan vastaamaan ulkona vallitsevia olosuhteita.

lento

11. Lentokoneen ovet eivät voi avautua kesken lennon.

Vaikka istuisit hätäuloskäynnin kohdalla ja päättäisit avata oven, ei se valitettavasti yläilmoissa ole paineen takia mahdollista, joten jätä suosiolla se laskuvarjo kotiin.

12. On kohteliasta nostaa istuimen selkänoja ylös ruokatarjoilun ajaksi.

Tätä en viitsi edes perustella…

lento3

One thought on “Tätä et ehkä tiennytkään lentomatkustamisesta

Add yours

  1. Uups… kohta 6 on mennyt minulla juuri, kuten ounastelit: rasti ruutuun ja eteenpäin. En tosiaan tiennyt tätä.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: