Ole oman elämäsi chat -juontaja

Periscope on sosiaalisen median uusin tulokas. Se on Twitterin omistama suoratoistopalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi lähettää livekuvaa puhelimellaan kaiken kansan pällisteltäväksi. En tiedä, olenko kerta kaikkiaan tippunut tämän maailman menosta, mutta en voi ymmärtää tuon sovelluksen hienoutta.

Periscope vastaa pääosin nuorison tarpeeseen olla oman elämänsä chat –juontaja ja antaa arkisetkin hetkensä tuttujen sekä tuntemattomien kommentoitavaksi reaaliajassa. Siinä on varmasti tiettyä koukuttavuutta. Kuitenkin itselleni nousee päällimmäisenä mieleen kauhukuva epävarmoista, huomionhakuisista tytöntylleröistä pitämässä pikkutuhmia lähetyksiä, joita katselee muun muassa irstaat vanhat miehet. Tällainen ilmiö on hälyttävää ja vaikeasti valvottavissa. Teinien onneksi lähetysten seuraajat voi blokata, mikäli joku käy liian ahdistavaksi. Vanhempien on hankalaa rajoittaa jälkikasvunsa puhelimen käyttöä ja tämä sovellus toimii nimenomaan älykkäässä luurissa. Toisaalta liittymällä itsekin periskooppiin, on äitien ja isien helppo vakoilla, mitä se pikku Irmapetteri nyt perjantai-iltana puuhaa.

FB-Link-Post-Top-10-Periscope-Users
Kuva: lainattu täältä

Vaikka monella radiokanavalla, muusikolla, poliitikolla, näyttelijällä ja turhalla julkimolla on tämä sovellus käytössä, en näe sitä millään muotoa (työ)elämän kannalta hyödylliseksi. Ainoa positiivinen asia, jonka keksin sanottavaksi, on uutisjournalismin näkökulmasta se, että tapahtumapaikalta voi saada elävää kuvaa reaaliajassa. Muuten minun mielestäni Periscope vastaa lähinnä ihmisten tirkistelyn ja esilläolon tarpeeseen. Kuitenkaan kovin monilla ei ole tarvittavaa itsesäätelyä tai –sensuuria, joten lopputulokset saattavat olla katastrofaalisia erityisesti silloin kun tuntuu hyvältä idealta aloittaa lähetys tukevassa humalassa.

On kuitenkin muistettava, että kaikesta mitä laittaa nettiin, jää jälki sinne ikuisiksi ajoiksi. Haluatko sinä kymmenen vuoden kuluttua vakavasti otettavia työpaikkoja hakiessasi, että potentiaalinen pomosi näkee sinusta videon, jossa esittelet rintavarustustasi, toikkaroit kännipäissäsi, haukut entistä poikaystävää ja kerrot jääkaappisi sisällöstä sekä ilmavaivoista?

PS. Ketään ei kiinnosta video nukkuvasta lemmikistäsi, joten mene vaikka kirjastoon kuvaamisen sijaan ja sivistä itseäsi.

One thought on “Ole oman elämäsi chat -juontaja

Add yours

  1. Periscopea on tarkasteltu monessa blogissa. Ylilyönnit kytketään usein nimenomaan nuorisoon, mutta kyllä täysi-ikäisetkin mokaavat. Tuntuu aika erikoiselta, että perinteinen esiintyminen vaikkapa luokan edessä voi olla mahdotonta, mutta kaikki estot katoavat, kun chat-juontaja ottaa vallan.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: