Ihana, kamala lihansyönti

Nykyään yhä useampi ryhtyy kasvissyöjäksi. Jos nyt ei täysin vegaaniksi niin sitten vähintäänkin lacto-ovo-pescoksi. Siinä vasta trendikäs termi! Syitä on monia: eettisyys, uskonto, kevyempi olo, rahatilanne tai ihan vaan se, että kaveritkin syövät vaan porkkanaa ja papuja. Olen viime aikoina joutunut vastatuksin erilaisten ruokavalioiden kanssa verrattain usein, joten ajattelin valottaa omaa näkemystäni aiheesta.

Ensinnäkin olen sitä mieltä, että jos et syö viljaa, maitotuotteita, kananmunaa, lihaa etkä sokeria, olet enemmän kuin tervetullut tuomaan niin lentokoneeseen, joulupöytään kuin kutsuillekin omat eväät. Usko tai älä, kovinkaan monen lentoyhtiön suppeasta kärryvalikoimasta ei löydy raakasuklaata tai taateleita välipalaksi. On myös julmaa pakottaa muutkin ihmiset syömään soijarouhetta syntymäpäiväillallisella.

Monet ovat jättäneet punaisen lihan siksi, että karjatalous saastuttaa ilmakehää, ja niillä elukoilla on niin huonot olotkin. Haluaisin huomauttaa, että on tässä tapauksessa hieman ristiriitaista ja vähän tekopyhääkin syödä edelleen vaikkapa maitotuotteita.

Ekologis-eettisessä näkökulmassa on otettava huomioon kestävä kehitys myös muilla elämän osa-alueilla. Mistä ostat vaatteesi? Halvat ketjuliikkeet eivät ole ehkä se kaikkein ekologisin valinta. Siinä tapauksessa tulisi suosia kirpputoreja ja laadukkaita, ajattomia materiaaleja, muttei tietenkään luonnollisesti nahkaa. Kuljetko autolla tai muulla moottoriajoneuvolla? Suosittelisin sen sijaan käyttämään apostolinkyytiä, polkupyörää tai julkisia kulkuvälineitä. Huonekalujen ei luonnollisestikaan tulisi olla mistään ruotsalaisesta massatuotantohallista, vaan itse nikkaroitu kierrätysmateriaaleista tai vähintäänkin saatu perintönä tai hankittu käytettynä. Se on mielestäni kestävämpää kehitystä kuin se, että pakottaa sukulaiset syömään joulupöydässä tofua.

Itse syön monipuolisesti, myöskin lihaa, ja nautin siitä. Kyllä minullakin on toisinaan kasvisruokapäiviä, sillä  mielestäni silloin tällöin on hyvä ottaa vähän kevyemmin. Syön kasvissosekeittoja tai chili sin carnea. Välillä korvaan pastan porkkana- ja kesäkurpitsasuikaleilla. Tykkään erilaisista smoothieista, salaateista ja pavuista.

Pyrin syömään arjessani lautasmallin mukaan, mutta jos menen ravintolaan, tilaan pihvin tai kalaa. Jouluna herkuttelen kinkulla. Ehkä olen huono ihminen, mutta tällaisen pekoninmussuttajan elämä on liian lyhyt siihen, että tuntisin huonoa omaatuntoa jos lempiruokaani on jauhelihalasagne, tonnikalapihvi, kanansiivet tai nyhtöpossu. Meidän suvussamme on metsästystä harrastettu jo pitkään. Toivon, että joku jatkaa sitä perinnettä, sillä savustettu hirvenliha on vaan niin kamalan hyvää. Olen kauhealla vaivalla päässyt ravintoketjun huipulle, ja aion pysyä siellä kunnes sydän- ja verisuonitaudit nujertavat minut.

Muokattu 26.1.2016: Poistettu linkki Kauppalehden artikkeliin, jossa oli kyseenalaista tietoa kasvisruokavalion saastuttavuudesta.

InstagramCapture_3b38d989-f2ba-4bce-8255-74a6e64d0db0
Tässä normaali aamupalani työmatkalla. Huomaa kananmunavariaatiot ja kinkku.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Ihana, kamala lihansyönti

 1. Tarkoitatko, että jos teen maailman kannalta hyviä tekoja (en syö lihaa), niin olen tekopyhä, jos en myös jätä muita eläinperäisiä tuotteita pois ruokavaliostani? Olenko tekopyhä myös, jos pidän vaikka yhden kasvisruokapäivän viikossa ja muina päivinä syön lihaa? Olenko tekopyhä, jos lahjoitan rahaa Sudanin köyhille, mutta en Pakistanin köyhille?

  Jos joku tekee hyviä tekoja maailman ja muiden ihmisten kannalta, ei ole mahdollista, että se olisi tekopyhää sillä perusteella, ettei tee tarpeeksi hyvää, niin kuin ehdotat.

  Kehotan miettimään, mitä hyviä puolia lihan ja maitotuotteiden syönnissä on. Itse keksin ainoastaan kaksi syytä, joista molemmat on melko itsekkäitä. 1) Liha on hyvää. 2) Omnivorin ruokavalio on helppo.

  Mitä tulee lihansyönnin vaikutuksiin, niin kehotan lukemaan mainitsemasi tutkimuksen. Sen johtopäätös (kuten muidenkin tutkimusten aiheesta) on täysin päinvastainen: Lihansyönti on yksi vakavimpia ongelmia maailmassa. Kyseisen tutkimuksen uutisoinnista on keskusteltu paljonkin ja näköjään linkkaamaasi Kauppalehden uutiseseenkin on jo liitetty korjaus. Lisää, mm. http://bigthink.com/neurobonkers/four-times-when-journalists-read-a-scientific-paper-and-reported-the-complete-opposite

  Tykkää

  1. Arvoisa Hitu Ippi, olen otettu siitä, että olet vaivautunut kirjoittamaan kieli poskella raapustettuun postaukseeni näinkin kattavan kommentin. Pahoittelut siitä, että en ole vastannut sinulle aiemmin.

   Kirjoitin näin: ”Haluaisin huomauttaa, että on tässä tapauksessa hieman ristiriitaista ja vähän tekopyhääkin syödä edelleen vaikkapa maitotuotteita.”

   En väitä, että on tekopyhää olla syömättä lihaa ja syödä kananmunia, mutta mielestäni jos ainoa syy kasvisruokavalioon on karjatalouden päästöt, on siinä tapauksessa tekopyhää juoda maitoa. Tämä on minun subjektiivinen mielipiteeni ja perustuu erään lähipiirissäni olevan henkilön yhtäkkiseen kasvissyöntiin, jonka ideologinen pohja on melko hatara.

   Huomasin itsekin, että mainitsemaani Kauppalehden artikkeliin oli kohdistettu kovaa kritiikkiä ja korjauksiakin, joten sen valossa tyydyn toteamaan, että kasvissyönti on sittenkin ekologisempaa. Haluan kuitenkin korostaa, että mielestäni pitäisi ylipäätään kiinnittää huomiota elintapoihin kestävämmän kulutuksen kannalta. Kasvissyönti ei voi olla ainoa ratkaisu. Perustelen lihansyöntiäni itsekkäillä valinnoilla, myönnetään. Liha on hyvää enkä ole häävi kokki, joten se on helppo valinta.

   Pyrin kuitenkin syömään lähellä tuotettua lihaa, itse hankittua riistaa sekä hyödynnän kasviksissa satokalenteria. Suurimman osan vaatteistani ostan kirpputoreilta ja osan kalusteista mielelläni käytettyinä.

   PS. En anna rahaa Sudanin köyhille, mutta lahjoitan mielelläni rahaa Suomessa lastensairaalalle.

   Tykkää

   1. Kiitos paljon vastauksestasi!

    En edelleenkään ymmärrä mustavalkoista ajatteluasi maitotuotteiden tekopyhyyden suhteen. Jos henkilö on päättänyt luopua lihasta karjatalouden kasvihuonepäästöjen vuoksi, niin eikö se ole vain hyvä asia, vaikka hän ei maitotuotteista luopuisikaan? Ei kai sitä voi tekopyhäksi kutsua? Vegaaniksi muuttuminen on vaikea prosessi ja monelle ensimmäinen askel on luopua pelkästään lihasta. Tekopyhäksi hänet tekisi esimerkiksi se, jos hän olisi sitä mieltä, että jokaisen ihmisen tulisi luopua maitotuotteista samantien, itse silti niitä kuluttaen.

    Mielestäni olisi reilua lukijoita kohtaan, jos lisäisit Kauppalehden artikkeliin perustuvaan osioon huomion virheellisyydestä. Kaikki eivät linkkiä kuitenkaan avaa.

    Lopuksi haluaisin vielä mainita, että kestävän kehityksen keinot eivät ole mielipidekysymyksiä. Toki maapallolle kohdistuvia uhkia voi arvottaa eri tavoin, mutta keinoja niiden lievittämiseen tutkitaan ahkerasti, joten faktatietoa on saatavilla runsaasti.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s