Keskustelin taannoin erään ystäväni kanssa siitä, millaista on aloittaa opiskelu. On fuksiaisia, opiskelijabileitä, uusia ihmisiä, haalareita ja halpaa olutta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kouluun mennään oppimaan, ei juhlimaan. Minulla on myös aivan tarpeeksi kavereita, joten en myöskään hae koulusta elinikäisiä ystäviä tai sielunkumppaneita. Haluan vain valmistua. Vietän vähäistä vapaa-aikaani mieluummin esimerkiksi nukkuen tai kutoen villasukkaa kuin kahden euron keskiviikkokinkereissä, haalariristeilyllä tai oppilaskunnan virkistyspäivillä.

Olimme ystävättäreni kanssa samaa mieltä siitä, että opiskelijahaalarit on yksi maailman typerimmistä keksinnöistä. Se on aivan kamala seksintappaja. Ystäväni kuitenkin toi esille hyvän pointin; yhteisöllisyys. Opiskelijahaalari on kuin univormu, josta jokainen tunnistaa omat joukkonsa ja muuta yhteishenkeä kohottavaa lässynläätä.

Mielestäni tämä aihe liittyy aiempaan kirjoitukseeni ihmisten arvottamisesta ammatin perusteella. Opiskelupaikka nimittäin kun yleensä tähtää jonkinlaiseen ammattiin. On toki kamalan kätevää, että voi baarissa haalarin väristä nähdä, kenestä tulee lakimies ja kuka on köyhä filosofi. Luottaisin silti enemmän klassiseen keskusteluun kuin värikoodaukseen. Ei voi mitenkään tietää, jos jollakulla on aivan järkyttävän ruma oma tyyli jos hän on pukeutunut haalariin, johon on haparoivin ristipistoin ommeltu typeriä merkkejä siitä, että kyseinen henkilö on juonut baarikierroksella viisi shottia putkeen tai pissannut suihkulähteeseen.

Koska olen paitsi ikäloppu, myöskin hyvin työkeskeinen henkilö, opiskelen iltaisin. Iltakoulussa on se hyvä puoli, että suurin osa kanssatovereista on jo ehtinyt olla melko kauan työelämässä, ja heille on jo muodostunut jonkinlaista ymmärrystä maailman menosta. Monet suorittavat peräti toista tutkintoa. Lähes kaikki käyvät päivisin aikuisten töissä. Opiskelijoiden keski-ikä on korkeampi kuin päiväryhmissä, joihin yleensä mennään suoraan lukiosta. Iltaopiskelijoissa on myös huomattavasti vähemmän heitä, jotka opiskelevat kyseistä opintolinjaa vain siksi, että ei olla oikein keksitty, mitä halutaan isona ja äiti sanoi että jotain pitää opiskella.

Toisaalta lopputulos on aivan sama, olit sitten päivä- tai iltaopiskelija. Nuori tai vanha. Lapsellinen tai lapseton. Haalareilla tai ilman. Kaikki me valmistumme samalla nimikkeellä. Niinpä totta puhuakseni tämän kirjoituksen tarkoitus oli halveksua erästä nimeltämainitsematonta henkilöä, joka elää opiskelijaelämää itärajalla, ja on menossa ensi viikolla pyjamabile-sitseihin omassa tiedekunnassaan sillä välin kun allekirjoittanut istuu yritysviestinnän tunnilla.

InstagramCapture_5eff32fd-1726-4f67-8e43-b3b0dc7e937e

3 thoughts on “Opiskelijaelämästä

 1. Opiskelijabileiden suurin hyöty (hauskanpidon lisäksi) on verkostoituminen. Missään muualla et pysty rakentamaan yhtä laajoja ja kestäviä verkostoja muiden alasi ihmisten kanssa. Työpaikkojen saanti helpottuu huomattavasti, kun on tuttuja tavoitellussa firmassa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hyvä Menestyjä, en minäkään ole tyhmä. Tottakai ymmärrän verkostoitumisen ja suhteiden merkityksen työelämässä. Olen kuitenkin sitä mieltä henkilökohtaisella tasolla, että ammatillisen uskottavuuden kannalta on parempi, että verkostoidun muilla keinoin kuin juomalla shotteja ja laulamalla ryyppylauluja rumissa haalareissa.

   Liked by 1 henkilö

 2. Jokainen tavallaan. En sano, että haalareissa heiluminen olisi ainoa tapa, mutta helkkarin tehokas omien kokemusten ja havaintojen perusteella. ”Tyhmiä” perinteitä vastaan voi tietenkin kiukutella, jos niin valitsee. En minäkään pidä kravatin käytöstä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s