Mitä ihmisen ammatti kertoo hänestä?

Mitä ihmisen ammatti oikeastaan kertoo hänestä? Voiko sen perusteella, mitä joku tekee työkseen, päätellä jotain? Ovatko kaikki asianajajat tylsiä? Harrastavatko kaikki sairaanhoitajat ristipistotöitä? Ovatko  muusikot alkoholisteja?

Hävettää myöntää, mutta nuorempana arvotin miehiä ihmisiä melko puhtaasti ammatin perusteella. Kaikki alkoi siitä, kun yläasteella päätin, että jääkiekkoilijat ovat ainoita tavoittelemisen arvoisia kaksilahkeisia.

Ja minähän tavoittelin. Oli puolustajaa, keskushyökkääjää, oikeaa laitaa, vasenta laitaa ja maalivahtia. Kärkikarvaajaa ja jäähykuningasta. Aikani pelattuani otin aikalisän, ja päätin että arvostan enemmän jotain muuta kuin täydellisiä pakaroita, nuuskaa huulessa, lippistä väärinpäin ja hyviä bileitä.

En kuitenkaan aivan keksinyt, mitä se jokin muu voisi olla, joten jatkoin pinnalliseen tyyliini hyvin ulkokuoripitoisella linjalla. Kuvaan tulivat mukaan komeat yökerhojen ovimiehet ja vapaaottelijat. Oikeastaan kaikenlaisten urheilulajien edustajat olivat vahvasti edustettuina. Pikkuhiljaa aloin myös pitää arvossa koulutusta ja rahaa.

Sitten lähdin matkaoppaaksi. Ammattien sijaan keräilin ahkerasti eri maiden lippuja. Ruotsi, Norja, Tanska, Turkki, Espanja, Ranska ja niin edelleen. Se touhu ei kuitenkaan ollut kovin kauaskantoista, joten kyllästyin melko nopeasti. Kuin vaihvihkaan päässäni alkoi kytemään ajatus siitä, että ihminen saattaa olla jotain muutakin kuin koulutus, ammatti tai kansalaisuus.

Palattuani Suomeen minusta tuli matkustamohenkilökuntaa. Huomasin nopeasti, että miehet kohtelivat minua eri tavalla kuin ennen. Oivalsin, että en ollut ainut, joka arvottaa ihmisiä ammatin perusteella. Voin kertoa, että lentokone mielletään jostain syystä todella mielenkiintoiseksi työpaikaksi. Tästä on jopa tehty tutkimus, jonka mukaan lentoemäntä ja palomies ovat seksikkäimpiä ammatteja.

10743764_10152817107932658_1594969834_n

Käytin tätä häikäilemättä hyväkseni. Ajattelin, että olisipa vitsikästä, jos löytäisin itselleni palomiehen. Vaikka olin jo mielessäni luopunut eri ammattiryhmien tavoittelusta, päätin ryhtyä vielä viimeiseen taistoon. City –lehden kaikkitietävän Walter de Campin mukaan palomiehet suosivat tiettyjä anniskeluravintoloita Helsingissä. Tämän letkunmetsästyksen tuoksinassa satuin vahingossa tapaamaan elämäni miehen.

Hän on insinööri.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: